Позакласна робота та військово - патріотичне виховання школярів

Відділ освіти, молоді і спорту
Білогірської райдержадміністрації

Боденчук І. П.


Позакласна робота
з фізкультури
та військово-патріотичного
виховання школярів
у В’язовецькій ЗОШ І-ІІІ ступенів


2016 р.

Упорядник: Боденчук І. П. – вчитель ЗВ
Рецензент: Мішук І.С. – методист по фізичній культурі та З В



Схвалено радою методкабінету
(протокол №  від 10.03.2016 р.)










«Козацькі 
забави»
1 ведучий:
Знають змалку в краї нашім любім діти,
Де нам народитись випало і жити.
Мила, мальовнича, рідна Україна.
2 ведучий:
Батьківщина – хліб і сіль,
Батьківщина – втіха й біль.
Батьківщина – батько й мати
І поріг моєї хати.
1 ведучий:
За шляхами, за дорогами,
За Дніпровськими порогами,
За лісами за високими
Наші прадіди жили.
Мали Січ козацьку сильную,
Цінували волю вільную
І Вкраїну свою рідную,
Як зіницю берегли…
2 ведучий:
Добрий день вам, люди добрі!
Щиро просим до господи!
Раді вас у нас вітати,
Щастя та добра бажати!
1 ведучий:
Було це наприкінці xv століття. Литовське князівство, до складу якого входили українські землі, не хотіло обороняти їх від Золотої Орди. Біда змусила людей цього краю взятися за зброю. В степах біля Дніпра – Славутича виникли загони для відсічі ворога, селились вони за Дніпровськими порогами – це і була Запорізька Січ.
2 ведучий: Запорізькі козаки були характерними представниками свого народу. Середнього зросту, плечисті, міцні. З довгими вусами і розкішними оселедцями на тімені і вічно з люлькою в зубах. Одяг у них був однаковий і одного кольору жупан, черкеска з вильотами, пояс, чоботи – сап’янці, шапка – чапардинка, а на свята одягали дорогі червоні жупани з шнурками та китицями. Були одіті в шаровари.
1 ведучий: любили козаки свободу, ще й як любили. «Краще померти, ніж  у неволі жити» - казали вони. Були сильними, сміливими, витривалими. А гумор… не забували вони і про нього – любили повеселитися.
2 ведучий:
Сьогодні свято, конкурс нині.
Сьогодні в нас козацтво тут.
І в цьому залі радість лине,
Козацькі ігри всіх нас ждуть.
1 ведучий: сьогодні ми з вами зібралися тут, щоб зануритись в століття, де наші пращури відстоювали свою волю, свої землі, честь та гідність українського народу і доказати, що ми зможемо гідно відстояти пам’ять наших пра-пра дідусів.
2 ведучий:
Нумо, хлопці, покажіться!
А ви, друзі, подивіться,
За кого будете  вболівати
Ви ось тут на нашім святі?!
Зустрічайте оплесками козацьких нащадків, козацькі команди, які будуть змагатися за звання кращих (під марш заходять команди)
1 ведучий: перш ніж розпочати наші козацькі розваги, ми повинні вибрати суддів, які будуть оцінювати ваші можливості, ваші вміння та вашу силу. отож склад журі:
1_________________________________________________
2_________________________________________________
3_________________________________________________
2 ведучий: а ми продовжуємо. На нашій сцені зійшлися дві команди
1 команда – учні 8 та 11 класів «Патріоти»
2 команда – учні 9 та 10 класів «Українці»
Ми вітаємо команди і пропонуємо їм представити себе як годиться. Отож представлення першої команди «Патріоти»
представлення другої команди «Українці»
Очки перші команді         очки другій команді
1 ведучий:  ох і вміють вихваляти себе наші учасники. Молодці! А щоб мужньо боронити свій народ, свою рідну неньку – Україну, козаки повинні легко переборювати труднощі, мати неабияку силу в руках. Перевіримо, які ж сильні наші козаки. Для конкурсу «Жим гирі» запрошуємо по 1 учаснику від кожної команди. Жим гирі за 30 секунд. За кожних 5 жимів – 1 бал. Рахуються тільки правильні жими
1 команда  
    2 команда
2 ведучий: українська пісня- то живий скарб, що йде від покоління до покоління. Вона несе радість і смуток, веселий настрій. Полиньмо в сиві віки, доторкнімось серцем до золотих ключів людського генія – і нам являються ті переможці, чиї імена хай і загубилися у плині століть, але їхнє слово квітуче і нині. Отож, давайте пригадаємо козацькі пісні. А допоможуть нам  в цьому наші учасники. І так, наступний наш конкурс козацької пісні.  Конкурс оцінюється по п’ятибальні системі. Першими до слова запрошуємо команду
«Українці»                наступні команда             «Патріоти»
       
Оцінки 1                                     оцінка 2
1 ведучий:  ох і гарно ж співали!  Далі конкурс «Ви нам – ми вам». Обмін запитаннями на козацьку тематику. За кожну правильну відповідь 1 бал. На роздуми вам  дається 20 секунд Отож, першою свої запитання буде ставити команда «Патріоти», друга «Українці»
2 ведучий: ну, гадаю наші юні козаки трішки перепочили і тому ми переходимо до наступного конкурсу, який покаже, а хто ж сильніший? Запрошуємо по 1 учаснику із кожної команди. Армреслінг . Команді переможцю + 2 бали
Я пропоную позмагатися силою і нашим вболівальників. Запрошую на сцену 1 вболівальника за команду_______________________ і одного за команду_____________. Переможець принесе своєму гурту 1 бал
1 ведучий: і сильні ж в нас козацькі нащадки, час і гумор їхній перевірити, адже козаки в давнину дуже любили жартувати. Наступний конкурс гумору. До слова запрошуємо команду «Українці»  далі слово для виступу має команда «Патріоти» отож просимо суддів виставити оцінки
1_____ 2___
2 ведучий: чудово жартують наші козаки – достойно вистояли конкурс. Сміливі були козаки, сильні, мужні та ніколи про товаришів не забували – захищали землю разом. Девіз у них був: «Один за всіх, а всі за одного». Ось ми побачимо, як працюють в команді наші козачата. Наступний конкурс перетягування канату спочатку хлопці, а потім дівчата. Команді – переможцю + 2 бали.
1 ведучий:  ну, а зараз ми побачимо, наскільки наші учасники акторської майстерності навчені і ми пропонуємо переглянути їхнє домашнє завдання – інсценівки! Першою представляти свою інсценівку буде команда «Патріоти» 2 «Українці»
Оцінки нашим командам 1______________2________________
2 ведучий:  гарна пісня українська і слухати її приємно. А пісні про Україну… ми українці і справжні патріоти нашої держави. тож наступний конкурс патріотичної пісні.  Першими до мікрофону запрошуємо команду «Українці»;   «Патріоти»
           
1 ведучий: а зараз ми перевіримо наші команди на спритність. Наступний конкурс «Втеча з полону» і нам потрібно 2 дівчини і 2 хлопці із кожної команди. Ваше завдання по черзі стрибати в мішках до позначки і назад. Далі ви передаєте естафету наступному учаснику своєї команди. переможе та команда, яка першою подолає відстань і втече з полону. Вона і отримає приз - +2 бали.
2 ведучий: і знову я запрошую по 2 учасники  з кожної команди 1 хлопець і 1 дівчина. Наступний конкурс – віджимання від підлоги хлопці та віджимання від гімнастичної лави - дівчата. Рахуються тільки правильні віджимання.  5 віджимань – 1 бал.
1                        
                     2
1 ведучий: пісня… Хто не був зачарований нею, хто не згадує її як своє дитинство, свою юність: красиву, ніжну, чарівну. Пісня лірична – прекрасна. Слухаючи її ми завжди поринаємо в спогади, пригадуємо наші надії та сподівання, наші мрії. Отже – конкурс ліричної пісні.
Пісня команди  «Патріоти»        «Українці»
Просимо суддів виставити оцінки 1 команді 2 команді
2 ведучий: наступний конкурс визначить наскільки наші козачата сильні. Конкурс «Перетягування каната»
1 ведучий:  молодці! А зараз ми пригадаємо українські пісеньки та не просто пригадаємо, а побачимо їх виконання нашими командами. Отож, вашій увазі представляється інсценізація української пісні команди «Українці»
Наступною свою інсценізацію представить команда «Патріоти»
Просимо виставити оцінки 1________________2___________
2 ведучий: дякуємо командам за участь. А зараз ми просимо журі підвести підсумки наших козацьких розваг. А поки наші судді плідно працюють, послухайте будь ласка козацьку пісню
1 ведучий: отже до слова запрошуємо наших сьогоднішніх суддів.

2 ведучий:  конкурс є конкурс. Та найголовніше – дружба, товаришування. Все таки, якими б не були оцінки суддів, ви всі гідно себе показали, і всі достойні перемоги.
1 ведучий: Наша пам'ять про славне минуле українського війська повинна завжди підкріплюватися добрими та корисними справами. Ми як і козаки, маємо залишити в житті по собі добрий слід.
1 ведучий: Ми роду козацького діти,
Ми любимо сонце і квіти.
І сонце нам шле свій привіт.
Ми роду козацького діти.
Землі української цвіт!
Разом: Хай козацькому роду не буде переводу!
2 ведучий: Скільки б ми не грали, а закінчити час.
Кращі побажання ви прийміть від нас!

Дякуємо всім за увагу!!!!!!!













План проведення
Військово-патріотичної 
гри 
«Зірниця»
1.    Загальне шикування учнів.
2.    Огляд пісні та строю.
        
3.    Підтягування.
    
4.    Рух по маршруту
 
5.    Прибуття на місце призначення
6.    Пошук прапора за легендою
 
7.    «А ми перші прапора знайшли!»
 
  
8.    Перетягування каната
  
9.    Стрільба із пневматичної гвинтівки
 
 
10.               Метання гранати в ціль
 
11.               Вікторини на військову тематику
 
12.               Жим гирі
   
13.               Перенесення потерпілого
14.               Підведення підсумків


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу